måndag 6 april 2020

Grattis! Nu är det DIN tur att rädda världen!


Ni vet alla de där ”Rädda Världen”-filmerna som du har sett? Ja, just du. Jag vet att du har sett en massa ”Rädda världen”-filmer. Ja. Det har du. Det har vi alla. Nästan alla filmer som drivs av spänning på nåt sätt, handlar om en eller några få personer som plötsligt står inför Apending Doom, och det ligger i deras händer att rädda jorden.

Och nu är det DIN tur! Fattar du! Du är The Chosen One. Ja! Visst är det underbart! Du är nu utvald till att vara den som måste rädda världen. Ja, DU, och DU och DU och DU. Jag vet. Det låter inte lika kul när man säger att alla är The Chosen One. Du är så jävla lurad av individualismen som har fått dig att tro att du måste besitta magiska krafter för att få rädda världen. Nej, du kan vara en jävla nolla, en Zero, och ändå få bli en Hero. Är det inte fantastiskt?

Det här må låta raljerande, men jag är helt och hållet seriös. Vad är det som gör att vi inte bara släpper allt vi har för händer nu och tar våra samlade krafter och fokuserar på att rädda vår värld? Vi gör ju det nu, med coronakrisen. Vi släpper allt, vi ställer in allt, vi skjuter på allt, vi uppoffrar våra jobb och vår ekonomi för att rädda liv och rädda samhället. Vi riskerar ekonomin, vi riskerar allt. Ta nu denna erfarenhet och applicera den på klimatet. Det finns inget ”sen”. Om vi ska undgå flera graders uppvärmning så är det dags att ta drastiska åtgärder IDAG.

Och det har vi delvis gjort nu. Titta bara på skillnaderna i utsläpp när vi nästan helt har slutat flyga. Men nu är det ett avgörande läge. När coronakrisen är över, så är det absolut av största vikt att vi INTE återvänder till business as usual. Om vi gör det, så kommer vi drabbas av kriser av den storleksgrad att Corona kommer kännas som en walk in the park.

Det är NU vi måste ligga på våra politiker och visa att det här är det som folket kräver, det är det här vi vill ha. Vi vill ha en klimatomställning, vi vill rädda den biologiska mångfalden, vi vill ha en ekonomi som håller sig inom planetens gränser. Men vem är vi? Jo, det är du och du och du och jag. Vi måste sluta skylla ifrån oss ansvaret på någon annan. Vi är dom som vi har väntat på. Det finns ingen ensam hjälte i den här berättelsen. Jag är ledsen, men Greta kommer inte att rädda världen. Greta behöver dig och mig också.

Så ta den här krisen som en chans att verkligen sätta dig ner och fundera. Tänk över, hur ser ditt liv ut just nu? Vad kan DU göra, i ditt liv, för att jobba för förändring? Och nu talar jag inte om att du ska gå till affären och bara köpa ekologiskt, närodlat eller bli vegan. Gör allt det där också, för all del, om du vill det. Men ärligt så bryr mig inte ett dugg om dina privata livsval. För face it – vi har provat det, ”konsumentmakt”, men det har ju uppenbarligen inte tagit oss någonstans. Med tanke på att en majoritet av alla utsläpp har skett samtidigt som vi har varit helt och hållet medvetna om att människan förändrar klimatet. Det vi behöver nu är kollektiv organisering. En massrörelse.

Vi behöver regleringar, vi behöver lagstiftning, vi behöver ändra skattesystemet. Det finns ingen logik att vi subventionerar fossila bränslen så att det kan vara billigare att flyga än att ta tåget. Det finns ingen logik i att ett svenskt ekologiskt äpple kan vara dubbelt så dyrt som ett importerat från Chile. Det finns ingen logik i att det är billigare att ta upp olja ur marken, forma den till en plastgaffel och transportera den jorden runt, för att sedan slängas efter en användning – än att betala en person för att diska en metallgaffel. Det kan inte ligga på den enskilda individens ansvar att lägga sina surt förvärvade pengar på "det rätta valet". Det valet ska vara gjort redan innan varan kommer till affären. Det är väldigt simpelt egentligen. Det är som är dåligt för människor och miljö ska allra helst inte göras alls, men om det ska göras så ska det vara dyrt och svårt. Det som är bra, ska vara billigt och lättillgängligt. Inte tvärtom, som det är nu, i den upp och nedvända värld vi lever i. 

Vi måste anpassa vår ekonomi efter vår situation, inte anpassa oss själva efter ekonomin. Och just nu är det särskilt viktigt, att vi visar vår regering att vi inte vill, när allt det här är över, att allt fokus hamnar på att ”få hjulen att rulla igen”. Ja, absolut, det är klart att vi måste få fart på ekonomin igen, men den måste rulla på ett annorlunda vis. Vi måste prioritera annorlunda. Vi måste genast få till en färdplan till nollutsläpp, och enligt beräkningar av klimatforskaren Kevin Anderson så har vi 6-12 år på oss i Sverige om vi ska hålla oss inom Parisavtalets gränser och 2 graders uppvärmning. 6-12 år. Till noll. Vi måste alltså minska våra utsläpp med 10-15% per år, med start i år. 2020.

Vi måste börja fokusera på lösningar. Det finns massvis med alternativ som redan är utarbetade. Vi måste börja använda dom, och samtidigt jobba på nya lösningar. Tillsammans måste vi lyfta de alternativ vi vill ha, och nå bortom våra bubblor. 

2020 är ett ödesår. Vi måste alla dra vårt strå till stacken. Här är vi vår chans, att få meningsfullhet. Känna att vi bidrar. Känna att vi har ett sammanhang. Vår ekonomi måste bli cirkulär nu, istället för exponentiell. För snart har vi nått det absolut taket och kommer krascha rätt ner i botten, om vi inte börjar anpassa oss till verkligheten nu. Kom ner på jorden. Sluta dröm om evig tillväxt, det är en saga som nyliberala ekonomer har försökt vagga oss till sömns med allt för länge nu. Vakna upp och se att den är lika fiktiv som din senaste favoritserie på HBO.

Vi behöver en ny rörelse av samma storleksmått som 68-rörelsen. Men vi kan inte sitta och vänta på att den ska hända. Det är vi som startar den. Vi är rörelsen. Det sker ingen annanstans, inte sen, inte om ett halvår eller ett år. Utan nu. Du. Jag. Vi. Det är din tur nu. Vår tur. Att rädda världen. Hur? Använd din fantasi, ditt intellekt, din erfarenhet, din kreativitet! Tillsammans grejar vi det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar